5
2 חוות דעת
 
 
 
 
 
ד"ר גולדנפלד מרדכי (מודי)
 
מומחה למחלות עיניים, מומחה לגלאוקומה ומנתח
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מחלות עיניים נפוצות

 

ניוון מקולרי

 
 
הדגמת ניוון מקולרי יבש
 
הדגמת ניוון מקולרי רטוב
 
 
 
(Age Related Macular Degeneration)
ניוון מקולרי הוא הגורם העיקרי לאיבוד כושר הראייה, ומתרחש בעיקר אצל אנשים מעל גיל 65. הניוון נקרא על שם "הכתם הצהוב" במרכז הרשתית, המכונה Macula, המאפשר לנו לראות פרטים שונים בבירור כאשר אנו מביטים ישירות בחפץ מסוים. כושר הראייה הישיר והחד הזה נחוץ בזמן נהיגה, קריאה, זיהוי פרצופים ובעת ביצוע עבודות פרטניות שונות.

שני הסוגים היותר נפוצים של ניוון מקולרי הם "יבש" ו"רטוב".

הניוון ה"יבש" שכיח יותר, ומופיע ב-90% מהמקרים. הגורמים העיקרים לניוון זה הם התבגרות והידלדלות הרקמות במקולה. תהליך זה מתפתח באיטיות וגורם לאיבוד מתון של כושר הראייה. כמו כן, מרבית האנשים הסובלים מניוון יבש, חווים עמעום בראייה בזמן הקריאה.

תופעת הניוון ה"רטוב" הינה חמורה יותר בכל הנוגע לאיבוד כושר הראייה, אף על פי שהיא מתבטאת רק ב-10% מהמקרים. כלי דם חדשים צומחים כמו קרום מתחת לרשתית העין; כתוצאה מכך נגרמות דליפת דם והיווצרות של כתם שחור במרכז שדה הראייה, הגורם להפרעה בכושר הראייה.
 
 
 
 
תסמינים:
  • ראייה מעורפלת
  • קווים ישרים (משבצות על דף, עמודי חשמל
  • צידי בניינים) נראים גליים ועקומים
  • כתם כהה במרכז שדה הראייה
  • בבדיקה עצמית על ישי דף
  • משבצות הנקרא "אמסלר" ניתן לבדוק האם יש
  • שינויים קלים ביותר במצב המקולה

טיפול:

בחלק מהמקרים ניתן לטפל בניוון הרטוב באמצעות קרני לייזר. בנוסף, ישנם כמה טיפולים חדשים הנמצאים כיום בשלבי אישור סופיים:
  • הזרקת חומר המונע צמיחת כלי דם באזור הניוון
  • הזרקה תוך-עינית של מספר חומרים, שחלקם מאושר (כגון MACUGE) וחלקם נמצא בשלבי אישור סופיים (כגון LUCENTIS)
  • מחקרים נוספים מתבצעים בהזרקת AVASTIN, המשמש לטיפול בסרטן המעי הגס, עם תוצאות מצוינות עד כה
 

רטינופטיה סוכרתית

 
(Diabetic Retinopathy)

מחלה זו היא אחת מהסיבוכים הנפוצים הנגרמים כתוצאה ממחלת הסוכרת. המחלה גורמת לדימומים מתוך כלי דם הנמצאים בעין, וגורמת להפרעות בראייה. במקרה הצורך ניתן לטפל בדימומים אלה באמצעות קרני לייזר, ולהפחית את הדימום.
סוכרתיים המקפידים על רמת סוכר מאוזנת, מצמצמים את הסיכון לפתח מחלת עיניים סוכרתית עד למינימום.
 

פזילה ועין עצלה

 
פזילה מוגדרת כאשר שתי העיניים אינן מקבילות זו לזו, וכתוצאה מכך נוצרת זווית לא תקינה בראייה. לעיתים, במבט ישר קדימה, העיניים ישרות ומקבילות, ולא ניתן לזהות את הפזילה, אולם במבט לצד או למעלה הפזילה נראית לעין. אצל מבוגרים, הפזילה גורמת לראייה כפולה, ואצל ילדים עלולה להתפתח "עין עצלה". מוחו של הילד "סוגר" את הראייה בעין הפוזלת, על מנת "לתקן" את המצב ולמנוע ראייה כפולה. כתוצאה מכך נגרמת עין עצלה - עין שלא פיתחה כושר ראייה תקין.

יש לטפל בעין עצלה (Amblyopic) מייד כאשר הבעיה מאובחנת, דבר הקורה בדרך כלל בתחילת הילדות (גילאי 7-6). תינוקות שרק נולדו יכולים לראות, וראייתם משתפרת ככל שהם מאמצים אותה יותר. בשנות הילדות הראשונות, מערכת הראייה משתנה במהירות, וכושר הראייה ממשיך להתפתח.במידה שהילד אינו רואה טוב, כושר הראייה אינו מתפתח כשורה. לאחר תשע שנות החיים הראשונות, מערכת הראייה בשלה, ואינה יכולה עוד להתפתח. לכן, התפתחות ראייה שווה בשתי העיניים נחוצה לכושר ראייה תקין ומלא (ראיית עומק).

מתי כדאי לבדוק את הראייה?
מומלץ שכל ילד ייבדק על-ידי רופא ילדים, רופא משפחה או רופא עיניים. רופא העיניים יכול לבדוק את כושרהראייה כבר בגיל 3, או מוקדם יותר במקרה הצורך. במקרים בהם יש היסטוריה משפחתית של פזילה, של עין עצלה ושל קוצר ראייה, מומלץ להיבדק כבר בגיל 3 חודשים.
 

קטרקט

 
 
נזק הראייה
 
 
 
המושג "קטרקט" מתייחס להיעכרות ולהתכהות של העדשה התוך עינית, האמורה להיות שקופה בדרך כלל. העדשה, הממוקמת מאחורי האישון, ממקדת אור לכיוון הרשתית, כך שנוכל לראות בבהירות רבה יותר.
 
הטיפול בקטרקט נעשה באמצעות ניתוח, בו מוציאים את העדשה העכורה ושותלים עדשה מלאכותית במקומה.
מועד הניתוח נקבע על ידי החולה, כאשר ראייתו יורדת לדרגה בה איכות חייו נפגמת (קושי בזמן קריאה, נהיגה ועוד).
 
 
 
 

קוצר ראייה ומשקפיים

 
טעות התשבורת של העין - קוצר ראייה (Myopia)
בעין תקינה, קרני האור מגיעות למיקוד (פוקוס) על גבי הרשתית. בעין הסובלת מקוצר ראייה, העין ארוכה מדי ולכן נקודת הפוקוס נמצאת לפני הרשתית והתמונה מטושטשת. ניתן לתקן את המצב על ידי עדשה קעורה-מפזרת (עדשת מינוס), המזיזה את נקודת המוקד לרשתית.

רוחק ראייה (Hyperopia)
בעין תקינה, קרני האור מגיעות למיקוד (פוקוס) על גבי הרשתית. בעין הסובל מרוחק ראייה, העין קצרה מדי, ולכן הפוקוס נופל מאחורי העין ולא על גבי הרשתית, והתמונה מטושטשת. עדשה מרכזת (עדשת פלוס) תזיז את המיקוד אחורה, לכיוון הרשתית.
 
 
הדגמת קוצר ראייה
 
קוצר ראיה
 
 
 
הדגמת רוחק ראייה
 
רוחק ראיה
 
 
 
 

הבזקי אור ונקודות שחורות (ראיית זבוב)

 
מהם הבזקים?
לעתים ניתן לראות כתמים נוצצים או "עננים" בשדה הראייה. אלה נקראים הבזקים (Floaters), ובדרך כלל הם מופיעים כאשר מסתכלים על רקע חלק, כגון שמיים או קיר. הבזקים אלה הם בעצם הצטברות גושים קטנים של ג'ל או תאים בתוך הזגוגית (החומר הג'לטיני הממלא את חלל העין).

למרות שגופים אלה נראים כמופיעים בחזית העין, הם בעצם ממוקמים בתוכה, בחלל הזגוגית. למעשה מה שאנו רואים הוא אנו רואים את הצללים שמטילים גופים אלה על הרשתית. ישנן צורות שונות של הבזקים: נקודות קטנות, עיגולים, קווים או עננים.

מה גורם להבזקים?
במקרים מסוימים, הג'ל הזגוגי שבתוך העין יכול להתכווץ, תוך כדי יצירת קווים או גושים בתוך העין. במקרים בהם הג'ל מתרחק עד כדי התנתקות מדופן העין האחורית, נגרמים הבזקים. התנתקות זו של הג'ל נפוצה בעיקר בקרב אנשים קצרי רואי, ועלולה לגרום לקרע ברשתית.

לכן, כאשר מופיעים הבזקים מומלץ להיבדק מיד!
על-ידי רופא עיניים, על מנת לשלול היווצרות של קרע ברשתית, שיכול לגרום להיפרדות רשתית - הדורשת טיפול בלייזר או בניתוח.
 
 
הדגמת הבזק אור יחיד
 
זבובים  וילון  מסך בשדה הראייה
 
 
 
האם ההבזקים חמורים?
במידה שהג'ל הזגוגי מתכווץ, ומתרחק מקיר העין בחוזקה, רשתית העין יכולה להיקרע. קריעת הרשתית מלווה, ברוב המקרים, בדימום ומהווה בעיה חמורה ביותר. חשוב לקבל טיפול על-ידי מומחה עיניים במהירות האפשרית - במיוחד במקרים הבאים:

  • אפילו אם נוצר הבזק אור יחיד
  • ראיית "זבובים" / "וילון" / "מסך" מול העין

מה ניתן לעשות במקרים שבהם מופעים הבזקים?
ההבזקים מפריעים לכושר הראייה, ומרגיזים במיוחד, בעיקר בזמן קריאה. במקרים כאלה, נסו להזיז את העיניים והביטו מעלה ומטה כדי להיפטר מהנקודות השחורות. גם אם תמיד סבלתם מכך, חשוב מאוד להיבדק. התופעה עלולה להימשך מספר שבועות או חודשים